Regering bekijkt bouw volledig nieuwe kerncentrale

© Belga

De bouw van een nieuwe kerncentrale is één van de scenario’s die de federale regering mee laat becijferen naar aanleiding van het Energiepact.

Dat schrijft de Franstalige krant La Libre Belgique donderdag op haar website. Volgens bronnen aan Belga gaat het om een “volledig theoretische” denkoefening waarbij rekening wordt gehouden met zowel ‘minimalistische als maximalistische hypotheses’. Het kernkabinet buigt zich vrijdag over de methodologie van de cijferoefening.

Eind vorig jaar weigerde N-VA het licht op groen te zetten voor het ontwerp van Energiepact waarover de vier ministers van Energie van ons land het eens waren geworden. De partij struikelt over de kernuitstap die in 2025 is voorzien uit vrees voor de bevoorradingszekerheid en de kostprijs van de alternatieven, zoals de bouw van gascentrales.

De federale regering heeft daarom de Gentse professor Johan Albrecht en het Planbureau gevraagd de impact te becijferen van verschillende scenario’s. Volgens La Libre staat de bouw van een nieuwe kerncentrale in 2040 daar ook tussen.

Het kabinet van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wilde het bericht bevestigen noch ontkennen. De bouw van een nieuwe centrale stond in het kiesprogramma van N-VA, maar de Vlaamsnationalisten legden die piste de voorbije weken niet op tafel. Zij schuiven het langer openhouden van huidige centrales als mogelijkheid naar voren.

Chastel: ‘Cijfers zullen aantonen dat nieuwe kerncentrale onbetaalbaar is’

Het energiepact voorziet geen nieuwe kerncentrale. Uit de gevraagde berekeningen zal duidelijk blijken dat de bouw van een nieuwe centrale onbetaalbaar is. Dat verklaarde MR-voorzitter Olivier Chastel donderdagavond op “Jeudi en prime” (La Une).

Hij reageerde op het bericht van La Libre Belgique dat de federale regering ook de bouw van een nieuwe kerncentrale als optie onderzoekt. Het zou gaan om een “volledig theoretische” denkoefening waarbij rekening wordt gehouden met zowel “minimalistische als maximalistische hypotheses”.

Chastel wees erop dat het regeerakkoord een kernuitstap tegen 2025 voorziet. In het ontwerp van energiepact, dat de vier ministers van Energie van het land hebben onderhandeld, is de bouw van een nieuwe kerncentrale niet voorzien, benadrukte hij.

Olivier Chastel verklaarde nog dat hij voorstander is van een regering Michel II met de N-VA na de verkiezingen van 2019. Het doel van een partij is de realisatie van haar verkiezingsprogramma, aldus de MR-voorzitter die zei verheugd te zijn van de liberale accenten in het beleid van de huidige federale regering. De N-VA heeft volgens hem de grootste toegevingen gedaan door haar institutionele eisen te laten vallen.

Partner Content