Zoals bekend heeft het kernkabinet minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) de opdracht gegeven bijkomend cijferwerk te laten verrichten over de gevolgen van mogelijke beslissingen in het kader van het Energiepact. Daarvoor wordt een beroep gedaan op het Planbureau en de Gentse professor Johan Albrecht. Donderdag raakte bekend dat ook de bouw van een nieuwe kerncentrale tegen 2040 bij die scenario's hoorde, al viel vrijdag op dat niemand zich expliciet voor die piste uitsprak.

'Het scenario van de bouw van een nieuwe kerncentrale zal niet aan het kernkabinet worden voorgelegd', verklaarde minister Marghem. 'Dat scenario is puur theoretisch. Het gaat om een vergelijkingspunt'. De minister ontkende dat ze door het kernkabinet is teruggefloten.

Even voordien had premier Charles Michel al verklaard dat het niet de bedoeling was buiten het kader van de wet op de kernuitstap, het voorlopige Energiepact van de vier bevoegde ministers en het regeerakkoord te stappen. Ook vicepremier Kris Peeters (CD&V) benadrukte dat dit de krijtlijnen zijn van de opdracht voor minister Marghem. 'Het kader is duidelijk', aldus Peeters.