De mythe van D-day als keerpunt van de Tweede Wereldoorlog

In De grote mythen van de moderne geschiedenis houdt Jacques Pauwels een reeks hardnekkige opvattingen over de geschiedenis tegen het licht. Knack biedt u graag een passage uit het boek aan, over het belang van de landing in Normandië.

Onder de hoed van een zelfmoordterrorist

De Reactor

Het voornaamste mikpunt van spot in 'De beloning' van Fikry El Azzouzi is het personage van de zelfmoordterrorist. Die wordt neergezet als een onzekere meeloper die snakt naar zelfbevestiging, maar die zoektocht neemt algauw groteske proporties aan.

Jokha Alharthi uit Oman wint Man Booker International Prize 2019

Auteur Jokha Alharthi heeft dinsdag met haar roman Celestial Bodies de Man Booker International Prize 2019 gewonnen. Het boek, dat door Marilyn Booth uit het Arabisch werd vertaald, vertelt het verhaal van drie zussen die getuigen over de langzame evolutie van de Omaanse samenleving na het koloniale tijdperk.

Nieuwe boek van Kristien Hemmerechts: '(On)gemakkelijke (on)waarheden'

De Reactor

Het in vele opzichten verhelderende boek 'Het verdriet van Vlaanderen. Op pad met Hein en Toon, tweeling van de collaboratie' van Kristien Hemmerechts wordt behalve door intellectuele luiheid ook ontsierd door een procedé dat grote historische verwarring kan doen ontstaan.