Polen: regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid scoort dankzij gul sociaal beleid

Marc Peirs

Met 42 procent van de stemmen geteld is de uitslag bijzonder duidelijk: 'Recht en Rechtvaardigheid' haalt net geen 50 procent van de stemmen en een comfortabele meerderheid van de 460 zetels in de Sejm (Kamer). In vergelijking met najaar 2015 wint ze zes procent. Zo zet ze het beste resultaat neer dat een Poolse partij haalde sinds de val van het communisme. En nog een record: de opkomst bedroeg een nooit eerder geziene 61 procent.

Theo Francken: 'EU moet toetredingsproces Turkije stopzetten'

N-VA-Kamerlid Theo Francken vindt dat er in België zo snel mogelijk een nieuwe dreigingsanalyse moet komen en dat Europa de geldstroom voor het toetredingsproces van Turkije moet droogleggen. Hij reageert daarmee op het Turkse offensief tegen de Koerden in het noorden van Syrië.

Meer dan 2.800 mensen gevolgd wegens extreem-rechtse gedachten

In de politiedatabank worden 2.848 mensen gekoppeld aan rechts-extremistische organisaties die staan op de lijst met 'te volgen groeperingen en fenomenen'. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), schrijft De Tijd vrijdag.

Brexit-onderhandelaar Barnier: 'Brits voorstel kunnen we niet accepteren'

De Europese onderhandelaars zien drie cruciale problemen in de voorstellen van de Britse premier Boris Johnson om de verguisde backstop te vervangen. 'Wij worden gevraagd om een systeem goed te keuren dat niet deftig is ontwikkeld noch getest, en gebaseerd is op uitzonderingen, afwijkingen en technologie die nog ontwikkeld moet worden', verklaarde hoofdonderhandelaar Michel Barnier woensdag in het Europees Parlement.

Europese Commissie wil meer urgentie over meerjarenbegroting

Terwijl alles erop wijst dat de Europese top van 17 en 18 oktober gedomineerd zal worden door de brexit, spoort de Europese Commissie de staatshoofden en regeringsleiders ertoe aan op die top ook beslissingen te nemen over de Europese meerjarenbegroting 2021-2027. Immers, de begrotingsonderhandelingen tussen de lidstaten en het Europees Parlement gaan hun beslissende fase in en de input van de leiders is nodig om de financieringsprogramma's tijdig op te kunnen starten.

Brexitonderhandelaar Barnier: 'Constructief blijven ondanks hoog oplopende emoties'

De Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier blijft constructief en positief over de vooruitzichten op een brexitakkoord. Dat zei hij woensdag tijdens de wekelijks vergadering van de Europese Commissie, tweet een woordvoerster van de Commissie. 'Zelfs wanneer de emoties in het Verenigd Koninkrijk hoog oplopen: wij willen een deal.'

Brexit: Johnson acht akkoord 'onmogelijk' na telefoontje met Merkel

De Britse premier Boris Johnson heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een telefoongesprek gezegd dat een akkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie 'eigenlijk onmogelijk' is indien de Europeanen eisen dat Noord-Ierland in de Europese douane-unie blijft. In Berlijn laat men zich niet uit over de inhoud van het gesprek.