Uit het magazine

Rwanda, 25 jaar later: 'De vraag is: was dit wel een genocide?'

Hubert Van Humbeeck & Piet Piryns

Vijfentwintig jaar geleden, op 6 april 1994, brak in Rwanda de hel los. Op de duizend heuvels van het land vielen duizend maal duizend doden. Maar was er wel sprake van een vooropgezette genocide? 'Volgens mij ging het veeleer om een burgeroorlog', zegt de Belgische strafpleiter Jean Flamme.

Nasser triomfeert De Suez-crisis in 1956

'Met ons bloed, zweet en tranen, ten koste van duizenden levens, groeven wij dit kanaal honderd jaar terug. De Suez Canal Company strijkt jaarlijks 35 miljoen pond op. Waarom zou dit ons niet toekomen? Daarom ondertekende ik vandaag een resolutie voor de nationalisering van de Company. Zo zullen wij zelf ons land kunnen ontwikkelen.'

Wie was Casanova werkelijk?

's Werelds beroemdste verleider wordt veelal in clichébeelden neergezet. Hoog tijd om hem in historische context te presenteren. Want Giacomo Casanova is veel meer dan alleen vrouwenheld: een man die gecharmeerd was van de wetenschap en die zijn galante eeuw onverbloemd en gedetailleerd portretteerde als geen ander.

Anoniem het carnaval door

Achter maskers en kostuums waren de Venetianen vrij. Standsverschillen vielen weg, erotische avontuurtjes lokten.

Casanova, Guus Geluk aan de speeltafel

Zijn hele leven was Casanova op jacht naar geld. Ook het kansspel gebruikte hij daarvoor. In de 18de eeuw was dat een alledaags tijdverdrijf in de betere kringen. Daarbij harkte hij meermaals een vermogen binnen - om het net zo makkelijk te verspelen.

Op de loden daken van Venetië

Misschien was Casanova een avonturier als vele andere gebleven, als daar niet zijn ontsnapping uit de Loden Kamers geweest was. Dit staaltje baarde opzien en opende de deuren van alle salons in Europa voor hem.

Casanova - ordinaire rokkenjager?

Zijn naam staat voor het soort mannen dat maar op één ding uit is: seks. Maar gold dat ook voor de echte Casanova? Zijn memoires spreken een andere taal.

Een man zoekt het hogerop

Zijn bescheiden afkomst was zijn grootste drijfveer. In zijn vaderland, in Polen, aan het hof van de Pruisische koning - overal deed Casanova er alles aan om door de 18de-eeuwse high society geaccepteerd te worden. Alles!

Vrijheid en vlucht

Zo'n 65.000 kilometer heeft Casanova afgelegd, dwars door Europa, te voet, per koets, op muilezels en per schip. Hij reisde in de hoedanigheid van avonturier, koopman of vluchteling, maar vaak genoeg was hij dit alles tegelijk.