Eeuwenoud Eigentijds; begijnhoven

Het bezoek aan grootjuffrouw Marcella van Hoecke op het Klein Begijnhof in Gent dateert van 1998. Het complex met barokke kerk, kapellen, huizen en conventen lag er verwaarloosd bij.

Kijken in de wereld van Bruegel

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude (±1525/1530-1569) in Brussel overleed. Zijn nalatenschap is groots: als geen ander wist hij het aardse leven in verstilde taferelen en miniaturen vast te leggen. Bruegels toon is lieflijk, humoristisch, realistisch en gruwelijk en getuigt van een groot inlevingsvermogen. Bruegel werd beïnvloed door het humanisme, dat in zijn tijd opgang maakte in de Vlaamse steden. De geest van de meester wordt opgeroepen met tal van grote en kleine tentoonstellingen, kunstmanifestaties en wandelingen in België - en ook een beetje in Frankrijk.

Het bruidsboeket

Bloemen houden van mensen, zo willen de fleuristen ons graag doen geloven. Naar de letter onzin natuurlijk, maar het omgekeerde is zeker waar. Bloemen zijn in alle tijden gewaardeerd en gekoesterd en vervullen een rol bij alle belangrijke rituelen en ceremoniën van de mens. De koningin onder de boeketten is ongetwijfeld het bruidsboeket. Hoe is dat zo gekomen?

De VOC in India

In de Zuid-Indiase deelstaat Kerala weet ieder schoolkind wie de roemruchte VOC-bevelhebber Eustache de Lannoy was. Er staat niet voor niks een gedenkzuil voor hem. In zijn moederland kent niemand hem. De zuil is een van de vele 'aandenkens' aan de VOC, die eeuwenlang talrijke handelsvestigingen in India bezat.

Militaire stadsplattegronden

Lodewijk XIV (1638-1715) was een Franse vorst die met het adagium 'l'Etat, c'est Moi' het verlicht despotisme als politiek systeem vorm gaf. De Zonnekoning tekende niet alleen een strak centralistisch beleid in Frankrijk uit maar was ook quasi permanent betrokken in internationale diplomatieke activiteiten. Dat mondde uit in talrijke militaire campagnes tegenover al zijn buurlanden, met een grote voorkeur voor de Nederlanden.

De Belgische ijskoningin Yvonne Geurts

Schandalen in het kunstschaatsen zijn van alle tijden. I, Tonya, de film over het complot rond de Amerikaanse kunstschaatsster Tonya Harding om haar concurrente Nancy Kerrigan uit te schakelen voor de Amerikaanse kampioenschappen van 1994, trok wereldwijd volle zalen. Ook in het leven van Charles en Yvonne de Ligne, een Belgisch schaatskoppel uit het Interbellum, schuilt een veelbelovend filmscript.