Sportieve vrouwen bevallen gemakkelijker

Zwanger en beweeg je weinig? Dan heb je alle reden om daar iets aan te doen. Want sedentaire vrouwen die hun fysieke activiteit opschroeven, verbeteren hun conditie en bevallen gemakkelijker.

Gynaecologen en verloskundigen waarschuwen zwangere vrouwen vaak om niet te overdrijven met sport. Ze wijzen nog altijd op allerhande mogelijke verwikkelingen, ongevallen, enzovoort die de zwangerschap zouden kunnen bedreigen.

Stilaan wordt alsmaar meer duidelijk dat dit een fout advies is. Zwangere vrouwen horen niet extra te rusten, tenzij daar zeer uitdrukkelijke aanwijzingen voor zijn. Wie van een normale gezondheid geniet, doet er echter beter aan om wat extra beweging te voorzien.

Dat extra beweging voordelen oplevert, blijkt opnieuw na de recente studie van de Amerikaanse gynaecologe Bradley Price uit Texas. Price, zelf een actieve triatlete, wilde nagaan of het wel veilig is voor zwangere vrouwen om tijdens de zwangerschap nog met sport te beginnen.

Price publiceerde haar studie in Medicine & Science in Sports & Exercise, het wetenschappelijke toptijdschrift voor sport van de American College of Sports Medicine.

Actief- passief

Price vroeg niet-sportieve, zwangere vrouwen die in haar centrum voor begeleiding kwamen om deel te nemen aan haar studie.

De helft van de vrouwen vroeg ze om minstens 4 dagen per week gedurende 3 kwartier tot een uur matig fysiek actief te zijn. Aan een intensiteit waarbij je wat zwaarder moet gaan ademen, maar toch niet buiten adem raakt.

De andere helft van de vrouwen moest niets extra ondernemen.

De vrouwen van de actieve groep startten met hun sportieve activiteit vanaf week 13 en hielden dit vol tot minstens week 36 van hun zwangerschap.

Tel je voordelen De resultaten van haar studie draaien aardig positief uit.

In de groep die niet meer ging bewegen, beviel 32% van de vrouwen met een keizersnede. In de fysiek actieve groep was dat slechts 6%.

In de fysiek actieve groep was bij slechts 1 natuurlijke bevalling een keizersnede noodzakelijk omdat het kind in gevaar dreigde te raken. In de sedentaire groep was dit nodig bij 4 bevallingen.

De placenta’s van de fysiek actieve moeders waren iets groter dan die van de sedentaire groep. Dit kan wijzen op een betere bloedtoevoer naar de baby’s tijdens de zwangerschap.

Deze vaststellingen samen wijzen om een mogelijke positieve invloed van beweging op het welzijn van de baby tijdens de bevalling.

En nog meer

Verder leek er in de sportieve groep minder sprake van zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging. Een vaststelling die volledig in de lijn ligt van resultaten van vroegere studies.

Er werden geen ongevallen of letsels gemeld en er was ook geen sprake van te vroeg op gang komende bevallingen.

De baby’s van beide groepen van vrouwen waren verder even gezond en leken in niets van elkaar te verschillen. Niet in geboortegewicht, lengte, reactietesten, enzovoort.

Price, die in haar carrière al meer dan 5000 kinderen op de wereld hielp, besluit hieruit dat tijdens de zwangerschap aan een matige intensiteit beginnen sporten, veilig is voor moeder en kind.

Price begon met triatlon in 1978, liep de Ironman van Hawaii uit in 2001 en 2003. Ze zwemt, loopt en fiets nog elke dag.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content