Charlotte van België (1840-1927)

Staatsieportret van de keizerin uit 1865 door de Duitse portretschilder Albert Gräfle.

TROOSTELOZE KEIZERIN VAN MEXICO

De dochter van Leopold I wordt aan de zijde van aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk keizerin van Mexico. Het roekeloze avontuur duurt geen drie jaar.

Haar geestelijke gezondheid krijgt een eerste klap als haar moeder sterft op haar tiende.

Weigert al na enkele jaren het bed te delen met de eeuwig overspelige Maximiliaan.

In Mexico wordt nog steeds een droevig spotlied gezongen over haar: Adios, mama Carlota.

DIAGNOSE: PARANOIA

De oogappel van Leopold I huwt met haar eigen keuze: aartshertog Maximiliaan, broer van keizer Frans Jozef I. De hoerenloper besmet haar met een geslachtsziekte en maakt haar onvruchtbaar. Wereldvreemd ambitieus moedigt ze ‘Max’ toch aan mee te werken met de Franse keizer Napoleon III die een filiaal wil in Mexico. Zij wordt ‘keizerin Carlota’, maar haar Max is geen partij voor de republikeinen van Benito Juárez. Napoleon III verzaakt aan Mexico. Charlotte ronselt tevergeefs bijstand elders in Europa en wordt hysterisch bang voor vergiftiging. Met de beker van paus Pius IX drinkt ze uit een fontein van het Vaticaan. Ze voert haar eten eerst aan een kat op haar schoot. Dat Max in 1867 in Mexico sterft voor een vuurpeloton, wordt lang voor haar verzwegen. Haar broer Leopold II sluit haar op in het kasteel van Bouchout om haar fortuin in te pikken. Als vermeende keizerin wil ze elke lente terugvaren naar Mexico met een bootje op de slotgracht. Ze voert monologen met een als keizer aangeklede pop waarin ze het hart van Max hoort kloppen. Ze sterft oud en angstig.

Hier woont hare Majesteit de Keizerin van Mexico; schoonzus van zijne Keizerlijke Majesteit; Franz-Jozef, Keizer van Oostenrijk; Koning van Hongarije.u0022 Bord aan de ingang van haar kasteel tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers lieten haar met rust.

Partner Content