Knack Extra nr. 12 | 5 december 2018

Web weergave

'Smaakstoornissen zijn een onderschat probleem'

Er bestaat een nieuwe beweging die experimenteert met smaakbeleving: gastrologie, letterlijk de 'leer van de maag'. Het idee is simpel: recepten zo aanpassen dat mensen met smaakstoornissen dingen toch weer lekker vinden.

EDITO

" Samen staan we sterker"

Als wielerbelofte werd Wouter Marijsse door MS van de baan gereden. Maar zijn doorzettingsvermogen bleef onaangetast en loodst hem nog altijd door moeilijke periodes en nieuwe uitdagingen.

GEZONDHEID

Eerste hulp bij baby's en kinderen

Achter een bal aan lopen en struikelen. Op de grond een knikker vinden en in de neus steken. Een lekkere koek opeten en zich verslikken. Voor wie vaak in contact komt met baby's en kinderen klinken deze situaties vast herkenbaar.

GEZONDHEID

Hoeveel sport is gezond?

Sporters leven langer en gezonder dan wie zijn dagen vooral in een zetel doorbrengt. Hoe actief je juist moet zijn om van die voordelen te genieten, is niet duidelijk. Nieuw Vlaams onderzoek moet duidelijkheid brengen. De organisatoren zoeken 2.000 vrijwilligers.

BEWEGEN

Wat als je zorgenkind meerderjarig wordt?

Sommige aandoeningen, zoals een fysieke handicap of ernstige mentale problemen, hebben fiscale en juridische implicaties. Veel mensen staan daar te laat bij stil. Informeer je daarom goed vooraf en neem desnoods gepaste maatregelen.

PSYCHOLOGIE

Kun je leren terwijl je slaapt?

Leren tijdens de slaap is ongetwijfeld de natte 'droom' van nogal wat studenten. Een flard van onze hersenen blijft inderdaad alert, maar is dat voldoende om echt te leren?

PSYCHOLOGIE

Hoe je als vader een goede band opbouwt met je kind

Moeders hebben echt niet het alleenrecht op een innige emotionele relatie met hun baby's en kinderen. Vaders kunnen net zo'n sterke band met hun kroost ontwikkelen - maar doen het misschien wel op een andere manier.

PSYCHOLOGIE

Tips om voedselverspilling tegen te gaan

Een gemiddeld huishouden verspilt zo'n 52 kg voedsel per jaar. We verspillen vooral brood, groenten, fruit, bereide gerechten en vlees of vis. Per jaar kost dat ons enkele honderden euro's.

ETEN