Knack nr. 37 | 11 september 2019

Web weergave

'Joden worden opnieuw vermoord omdát ze Jood zijn'

In De Eeuwige Kop van Jood schetst filosoof Ludo Abicht een diepgaand portret van het antisemitisme. In haar nawoord hekelt mensenrechtenactiviste Brigitte Herremans de paradox dat velen doordrongen zijn van het historische antisemitisme, maar slechts weinigen de moeite nemen om het hedendaagse antisemitisme te doorgronden. Een gesprek met twee dwarsdenkers.

HET GESPREK

Autisme op de werkvloer: 'Kon ik maar op blote voeten werken'

De kans is groot dat een van uw collega's, zakenrelaties of medewerkers autisme heeft. Wellicht weet u dat niet, want veel mensen met autisme kunnen ontzettend goed doen alsof. 'Puur op wilskracht blijven sommigen zo wel tien of twintig jaar doorgaan. Niemand merkt dat ze hun werkplek als de hel ervaren.'

BELGIË

'Wie nadenkt, rijdt te traag'

De sporters zelf praten er niet graag over. Ze halen gemeenplaatsen boven van het genre: 'Je kunt ook verongelukken wanneer je de straat oversteekt.' Maar het tragische overlijden van collega's als wielrenner Bjorg Lambrecht of autoracer Anthoine Hubert hakt er onvermijdelijk in. Niet alleen bij de sporters zelf maar ook bij hun naasten. Hoe ga je ermee om als de sportdroom van je vriend of echtgenoot risico's inhoudt?

BELGIË

Manager van Jan Fabre, een jaar na de #MeToo-rel: 'Er is van Jan een monster gemaakt'

'Opeens was iedereen rechter', zegt Mark Geurden, manager van Jan Fabres theatergezelschap Troubleyn en rechterhand van de in opspraak gekomen theaterregisseur. In een eenmalig interview met Knack, een jaar na de open brief waarin Fabre van #MeToo-praktijken werd beschuldigd, spreekt Geurden namens Troubleyn voor het eerst en naar eigen zeggen ook voor het laatst over de zaak.

BELGIË

Wetenschap als religie: Rik Torfs over het toenemende conformisme in de academische wereld

'Ketterij is een kwaliteitslabel. Een theoloog die er nooit van werd beschuldigd, stelt wellicht weinig voor', schrijft kerkjurist en oud-rector van de KU Leuven Rik Torfs in zijn essay over het toenemende conformisme in de academische wereld en het gebrek aan open dialoog. 'Misschien geldt hetzelfde voor een wetenschapper die uit vrees voor zijn reputatie elke controverse schuwt. Angsthazen helpen de wereld niet vooruit.'

BELGIË

'Kappen kan perfect passen in verantwoord bosbeheer'

Mensen verdragen niet meer dat er bomen gekapt worden. Dat is mee de schuld van een populaire Duitse boomknuffelende boswachter, zeggen Vlaamse bosbeheerders. 'Een kaalslag kan onderdeel zijn van een verantwoord bosbeheer.'

KENNIS

Maarten Inghels trok met romanschrijver Vincent Van Meenen naar het Griekenland in crisis

Het derde boek van romanschrijver Vincent Van Meenen (°1989) is een liefdesverhaal tegen de achtergrond van Griekenland in crisis. In We houden zo van Anthi doet Van Meenen het verhaal van zijn relatie met de Griekse Anthi, zijn vrijwilligerswerk in de anarchistische wijk Exarcheia, en het verval van een antiek land. Schrijver Maarten Inghels volgde hem naar Athene om de scherven te lijmen.

CULTUUR

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Ooggetuigen van strijd in het Van Abbemuseum, Eindhoven.

CULTUUR

'The horror! The horror!': het sadistische universum van Francis Bacon

De mens is een homp vlees op weg naar het einde, en Francis Bacon schilderde hem virtuoos. Hoewel Bacon een liederlijk leven leidde, ging hij gebukt onder demonen, schuldgevoelens over zijn homoseksualiteit en de zelfmoord van zijn partner. Enigszins verrassend focust het Centre Pompidou in Parijs nu op het belang van de literatuur in het oeuvre van de Iers-Britse schilder.

DOCUMENT