Knack nr. 42 | 17 oktober 2018

Web weergave

Bart De Wever: de grote leider, de eeuwige winnaar

Bart De Wever heeft andermaal verkiezingen gewonnen. Hij blijft burgemeester van Antwerpen en behoudt voor zijn partij het aura van onoverwinnelijkheid - en dat is nu al een jaar of tien zo.

14/10 VERKIEZINGEN

Boechout weerstaat gele golf

In 2007 werd Koen T'Sijen, ooit nog algemeen directeur van Spirit, bijna door toeval burgemeester van Boechout. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de populairste burgemeesters in de Antwerpse rand.

14/10 VERKIEZINGEN

Sami Zemni (UGent): 'Forza Ninove is fascistoïde'

Het VB haalt stevig uit in Oost-Vlaanderen. In Ninove levert de partij misschien zelfs de eerste burgemeester uit haar bestaan. Toch is ook hier de neergang van de sociaaldemocratie het belangrijkste feit, vindt politicoloog Sami Zemni (UGent).

14/10 VERKIEZINGEN

Bonte en blauw voor de N-VA in Vilvoorde

'Dit is de ergste straf voor wie ooit zonden begaat.' Toen Kris De Bruyne in 1975 Vilvoorde City bezong, had hij er weinig mooie woorden voor. Maar burgemeester Hans Bonte (SP.A) kan nu een vrolijker wijsje zingen.

14/10 VERKIEZINGEN

Maggie De Block kreeg forse tik in Merchtem

'Panta rhei', zei de Griekse filosoof Heraclitus: alles stroomt, alle dingen veranderen voortdurend. Zo ook populariteit, heeft Maggie De Block (Open VLD) geleerd.

14/10 VERKIEZINGEN

Paars-groen of monstercoalitie? Oostende kijkt naar Groen

Tijdens de voorbije campagne was de inzet in Oostende duidelijk: iedereen tegen burgemeester Johan Vande Lanotte. Bij de coalitievorming is dat niet anders. Gemakkelijk wordt het in elk geval niet. Daarvoor heeft de Stadslijst te weinig verloren en de N-VA te veel.

14/10 VERKIEZINGEN

'Bart De Wever is een droom voor een satiricus'

Twee jaar was Geert Beullens de schijnburgemeester van Antwerpen, alias BDW. Onze reporter trok een week op met de burgemeester die zondag 674 stemmen behaalde. 'Nee, mijn imitator kan niet echt met mij lachen.'

14/10 VERKIEZINGEN

'Tegenwoordig moet je een condoom om je USB-stick doen als je internet op gaat'

Internetpionier en techfilosoof Marleen Stikker heeft goed en slecht nieuws. Het world wide web is kapot, maar het internet van de volgende generatie staat al in de steigers. Meer bepaald in Europa, dat een historische kans krijgt om zich aan de greep van Silicon Valley te ontworstelen. 'Binnen vijf jaar hebben we een alternatief voor Facebook.'

BELGIË

De 10 nieuwe geboden van de hervormde erfenisregels

Sinds 1 september 2018 gelden er nieuwe erfenisregels in ons land. Experts spreken over een historische hervorming die het erfrecht de 21e eeuw binnenloodst. Welke zijn de nieuwe geboden van de hervormde erfenisregels?

DOSSIER ERVEN en SCHENKEN

Wachten op een wonder: Knack onderzoekt in het Nigerese Agadez de migratiedeal met de EU

Niger is een kruispunt voor Afrikaanse migranten die naar Europa willen. Om de migratiestroom in te dammen en werkgelegenheid te creëren in het straatarme land heeft Brussel een miljard euro uitgetrokken. In Agadez hebben ze daar tot nu toe weinig van gemerkt. Of ze profiteren er schaamteloos van. 'Ik heb geld gekregen van de EU, maar ik blijf gewoon smokkelen.'

WERELD

'We staan in het krijt bij het Congolese volk'

Voor zijn autobiografische familiekroniek reisde Bart Demyttenaere meermaals naar Congo. Hij trof een land gevangen in een neerwaartse spiraal. 'Onze media hebben nauwelijks belangstelling voor de verschrikkingen daar.'

WERELD

'Er is bijna geen rechtvaardiging meer om niet vegetarisch te eten'

De doorsnee mens is te goed voor deze wereld. Hij verdient niet de politici die hij, verblind door zijn goedheid, kiest. De Britse bioloog George Monbiot zit niet om een sterke uitspraak verlegen. Een gesprek over oude kerncentrales en Schotse olifanten. Maar toch vooral over hoe we samen een betere wereld kunnen maken.

KENNIS

Choreograaf Wim Vandekeybus strikt Trixie Whitley voor zijn nieuwe voorstelling TrapTown

Voor zijn nieuwe voorstelling TrapTown wist Wim Vandekeybus Trixie Whitley te strikken. Ze levert niet alleen de soundtrack, maar speelt ook mee. De Ultima Vez-choreograaf en de Belgisch-Amerikaanse muzikante over het nut van dutjes, de ruis van meningen en grensoverschrijdend gedrag. 'Jan Fabre was mijn creatieve vader, maar ik heb mijn vader ook heel snel vermoord.'

CULTUUR

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Mantegna and Bellini in de National Gallery, Londen.

CULTUUR

Wereldoorlog I: van Brave Little Belgium naar Poor Little Belgium

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog was het kleine België een economische grootmacht. Vijftig maanden later was ons land geruïneerd. In Een dure vrede reconstrueert Mark De Geest de bruuske overgang van Brave Little Belgium naar Poor Little Belgium. 'We beseften niet wat we te verliezen hadden.'

DOCUMENT