Koning George III (1738-1820)

Staatsieportret van koning George III in zijn kroningsgewaad door de Schotse schilder Allan Ramsay. Hij wordt de favoriete hofschilder van de vorst en vervaardigt talloze portretten van deze koning.

MAD KING GEORGE

Toneelstukken, series en films zijn er gemaakt over ‘Mad King George’, maar toch regeert de vorst ruim zestig jaar en bloeit Engeland in die tijd. Hoe gek is de gekke koning?

George III Willem Frederik, koning van het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Getrouwd met Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. Krijgen samen 15 kinderen, onder wie de latere George IV.

Regeert bijna zestig jaar. In die periode verdubbelt de Engelse bevolking en maakt het land een totale omwenteling door de Industriële Revolutie.

Gaat de geschiedenis in als ‘Mad King George’ die Amerika verliest.

DIAGNOSE: PORFYRIE, EPILEPSIE OF BIPOLARITEIT?

In de lange regeerperiode van George III is sprake van periodes van tijdelijke waanzin: na zijn herstel zou hij weer als een goed vorst kunnen regeren. Het staat vast dat hij lijdt aan porfyrie, een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte die voor psychische problemen kán zorgen. De gruwelijke behandelingsmethodes en medicatie van die tijd kunnen ook verantwoordelijk zijn voor de tijdelijke periodes van ‘madness’ van de vorst. In recent onderzoek van de University of Londen wordt het taalgebruik in de duizenden brieven van koning George III bekeken: tijdens zijn zieke periodes is zijn woordkeuze veel kleurrijker en zijn de zinnen veel langer. Dat kan volgens de onderzoekers wijzen op manische periodes. Is George III dan bipolair? Andere bronnen uit die tijd spreken dan weer over ‘de koning die onophoudelijk sprak tot het schuim uit zijn mond kwam’, een verwijzing naar mogelijke epileptische aanvallen.

Partner Content