Maria I van Portugal (1734-1816)

DE HALLUCINERENDE KONINGIN

Hoewel Maria I van Portugal de eerste vrouwelijke monarch van haar land is, is ze toch vooral bekend als krankzinnige koningin. Na de dood van een aantal geliefden wordt ze waanzinnig en ongeschikt verklaard om nog verder te regeren.

Eerste regerende vrouwelijke Portugese monarch.

Trouwt in 1760 met Peter, haar oom.

Koningin van Portugal en de Algarve in 1777, koningin van Brazilië in 1815.

In Portugal Maria De Vrome, in Brazilië Maria De Krankzinnige.

DIAGNOSE: WAANVOORSTELLINGEN

Mentale problemen zitten bij Maria I van Portugal in de familie. Haar ene grootvader Filips V van Spanje is manisch depressief, haar andere grootvader João V van Portugal geobsedeerd door seks en religie. Ook Maria is melancholisch en lijdt aan godsdienstmanie. Het levert haar de bijnaam Maria De Vrome op. Toch wordt ze gezien als capabele vorstin.

Dat verandert als ze op een dag naar het hof gedragen moet worden omdat ze plots hallucineert en waanideeen krijgt. Als haar man sterft, verergert haar mentale toestand. Ze verbiedt alle festiviteiten aan het hof. Niet veel later slaat het noodlot nogmaals toe: haar oudste zoon, enige dochter, kleinkind én biechtvader overlijden. De psychiater van de Britse koning George III, dokter Francis Willis, komt over naar Portugal en verklaart haar waanzinnig. Maria’s enige overlevende zoon João wordt prins-regent. Wanneer Napoleons troepen Portugal binnenvallen, vlucht de koninklijke familie naar Brazilië. Maria, vanaf dan bekend als De Krankzinnige Vorstin, blijft er tot haar dood.

Ik ben bezeten door de duivel!u0022 MARIA I VAN PORTUGAL tijdens haar laatste levensjaar

Partner Content