Tee time rond tea time

Leopold Lippens © Jelle Vermeersch

Golf is a good walk spoiled‘, zei de Amerikaanse auteur Mark Twain, al betwijfelen factcheckers dat het citaat werkelijk van hem komt. Twain stierf in 1910. Ons land telt verscheidene golfterreinen die toen al in bedrijf waren en vandaag nog steeds de meest stijlvolle manier bieden om ‘een wandeling te verpesten’. Om op die traditieclubs een balletje te mogen slaan, is blauw bloed niet langer vereist, maar een minimum aan klasse is zeker geen handicap.

‘Naakt is verboden’ Leopold Lippens Voorzitter van de Royal Zoute Golf Club Knokke

‘Op reis moet u maar eens de proef op de som nemen: de mooiste plekken van het land dat u bezoekt, zijn de golfterreinen. Hier in Knokke-Heist loopt u tussen dennen, meidoornhagen, berken, populieren… Zulk een stemmige omgeving laat geen mens onberoerd.

In Amerika struikel je over de terreinen, daar zijn golfclubs dé plek om zaken te doen. Die traditie hebben wij minder, maar natuurlijk gebeurt het bij ons ook. U kunt hier discussiëren en dineren in het beste golfclubrestaurant van Europa! Om vervolgens een 6,5 kilometer lange wandeling te maken tussen de duinen, met de sportieve uitdaging erbij. Men kan niet verhinderen dat het werkleven ter sprake komt, maar dat is niet waar het om draait bij Zoute Golf.

In België beseffen we het niet, maar golf is de meest beoefende sport ter wereld en dus allerminst elitair. Of onze club een dresscode heeft? Ja: naakt is verboden. ( grinnikt) Meer dan een hemd en een deftige short heb je niet nodig. Een minimum aan klasse kan geen kwaad. Hoe mooier de mensen zich presenteren, hoe plezieriger voor iedereen.’

‘Ook voor 90-plussers’ Bernard Schöller Captain van de Royal Antwerp Golf Club Kapellen

‘Onze club viert dit jaar zijn honderdvijfendertigste verjaardag: we zijn daarmee de oudste in België en de tweede oudste van het Europese vasteland. Het voordeel van oude, traditionele clubs is dat we onze leden spelcomfort kunnen bieden. In tegenstelling tot jongere clubs waar u vaak weken op voorhand een tee time moet boeken, kunnen onze leden zonder reservatie langskomen om een balletje te slaan.

Ons terrein is vlak en daardoor makkelijk bespeelbaar door mensen op leeftijd: er zijn 90-plussers die hier wekelijks golfen. Kapellen biedt een golfbaan zonder verrassingen: you get what you see.

Om lid te worden, moeten twee leden uw kandidatuur voordragen. Afwijzingen zijn zeldzaam. Binnenkort beginnen we met start to golf: zonder instapgeld te betalen en met een verminderd lidgeld krijgt u twee jaar lang toegang tot alle clubfaciliteiten. Daarna kunt u beslissen of u lid wilt worden of niet. Golf is minder en minder een elitegebeuren, en gelukkig maar.’

‘Geen nieuwe leden’ Jean Van der Spek Honorary Secretary van de Royal Golf Club of Belgium Ravenstein Tervuren

‘Een partijtje golf zonder misslag bestaat niet. Deze sport is een eeuwigdurende strijd tegen jezelf en je frustratie. Golfers zitten allemaal in hetzelfde schuitje, op zoek naar controle die ze nooit zullen bereiken. Dat maakt het zo boeiend en zo mooi.

Ons terrein is 112 jaar oud en het zal u moeite kosten om in België een fraaiere plek te vinden. De kleuren van de rododendrons, de weidsheid van het park: een mens wordt er stil van. Van golf spelen kom je tot rust. In feite is het een curieuze mix van relaxatie en frustratie. ( lacht) Mobiele telefoons zijn hier niet toegelaten, niet op het terrein en niet in het clubhouse, maar de sacrale omgeving zorgt dat iedereen dat vanzelfsprekend vindt. Deze sereniteit verstoor je niet met belgerinkel.

Lid worden van de Ravenstein Golf Club kan jammer genoeg niet. Wij zitten vol, het terrein laat niet meer mensen toe. Er moet iemand stoppen eer we nieuwe leden aannemen en dat gebeurt niet vaak. Wie hier kan golfen, beseft dat hij zich gelukkig mag prijzen.’

Bernard Schöller
Bernard Schöller© Jelle Vermeersch
Jean Van der Spek
Jean Van der Spek© Jelle Vermeersch
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content