Waarschuwing!

Victor Vasarély: 'Vega 222', 1969-1970 © Collection Erling Neby, Oslo Photo Øystein Thorvaldsen Adagp, Paris, 2018

Bij het zien van de vibrerende werken op de retrospectieve Le partage des formes van Victor Vasarély (1906-1997) zou het u wel eens kunnen duizelen. Maar het noorden zult u bij deze expo niet verliezen. Chronologisch en thematisch geordend illustreren driehonderd werken het universum van de Hongaars-Franse kunstenaar die gefascineerd was door onder meer (fictieve) wetenschap, communicatie, informatica en cybernetica. Vasarély staat in het collectieve geheugen gegrift met zijn geometrische abstracties en kleurige illusies van ruimtelijke diepte. De impact van zijn output op de visuele popcultuur van de jaren 60 en 70 was onmiskenbaar. Het optische effect wriemelde al in zijn verstrengelde zebra’s uit 1938, die de kunststroming van de sixties aankondigden. (Her)ontdek het duizelingwekkende oeuvre van de op-art-pionier.

'Zèbres-A', 1938
‘Zèbres-A’, 1938© Collection particulière, en dépôt à la Fondation Vasarely, Aix-en-Provence Photo Fabrice Lepeltier Adagp, Paris, 2018

Vasarély: le partage des formes, tot 6 mei in Centre Pompidou Parijs

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content