'Ook België heeft nood aan een erfgoedplan'

Grace De Smet

'Juist omdat we denken dat we veilig en voorbereid genoeg zijn, en weten hoe het aan te pakken, grijpen we niet in', schrijft stedenbouwkundig architecte Grace De Smet na de brand in de Notre Dame in Parijs. Zij wijst op de gevaren die ook het erfgoed bij ons bedreigen.

'Groene activisten, projecteer jullie doembeelden niet op "de wetenschap"'

Maarten Boudry

'Groene activisten doen al jaren verwoede pogingen om hun eigen doembeelden op wetenschappelijke instellingen als het IPCC te projecteren, om zo de grens tussen wetenschap en activisme te vervagen', schrijft Maarten Boudry naar aanleiding van de reacties op zijn boek 'Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat'.

'Biografie van Hendrik de Man leest als biofictie'

Vrije Tribune

'Het boek 'Hendrik de Man. Een man met een plan' heeft een verminkt, eendimensionaal en dus gefictionaliseerd levensverhaal opgeleverd', schrijven Lode Hancké en Johnny Anthoons van de Vereniging voor de studie van het werk van Hendrik de Man.

'Geef tachtigplussers hun stem(recht) terug'

Ann Peuteman

Waarom politici zo moeilijk in actie te krijgen zijn als het om hun oudste kiezers gaat? 'Omdat ze in de praktijk geen kiezers zijn', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'Het wordt tachtigplussers ontzettend moeilijk gemaakt om hun stem uit te brengen.'

'Terugkeren naar een unitair België? Dat wordt lachen'

Vlinks

Tom Garcia van Vlinks kijkt met grote ogen naar de verschillende pleidooien voor herfederalisering. 'De meest enthousiasten opperen zelfs om een 'terugkeer' te overwegen naar het unitaire België.' Met de volgens hem nodige ironie probeert hij mee te gaan in die veronderstelling.

'Pedagogische helden vind je overal, ook in de private kinderopvang'

Filip Standaert

'Er zijn genoeg mooie voorbeelden van Vlaamse steden en gemeenten waar de samenwerking tussen lokale besturen en private kinderopvanginitiatieven erg goed loopt', reageert Filip Standaert van Partena Kinderopvang op het pleidooi van Bieke Verlinden voor een ministerie van kinderopvang.