Pompeo: 'VS zal vrijheid van scheepvaart in Straat van Hormuz garanderen'

De Verenigde Staten zullen de passage door de strategische Straat van Hormuz garanderen, zo verzekerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zondag. Hij beschuldigde Iran er ook van verantwoordelijk te zijn voor het neerschieten van een Amerikaanse drone door Houthi-rebellen in Jemen.

Organisatoren tellen 2 miljoen manifestanten bij protesten in Hongkong

In Hongkong nemen volgens de organisatoren bijna 2 miljoen mensen deel aan het protest tegen een intussen opgeschort wetsontwerp, dat uitleveringen mogelijk zou maken aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Het gaat om het grootste protest sinds de stad in 1997 opnieuw tot China behoort.

Hong Kong maakt zich op voor nieuwe massabetoging

In Hongkong verzamelen tienduizenden mensen zich voor een nieuwe grote betoging tegen de inmiddels opgeschorte omstreden uitleveringswet met China. De organisatie hoopt dat het opnieuw een gigantische manifestatie wordt.

Riyad en Abu Dhabi roepen op tot beveiligen energievoorziening uit Golf

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de internationale mogendheden opgeroepen bij te dragen tot de beveiliging van de energievoorziening uit de Golf, twee dagen na de aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman. De Verenigde Staten houdt Iran verantwoordelijk voor de aanvallen, maar Teheran ontkent.

Iraanse parlementsleden manen aan tot terughoudendheid na incident met olietankers

Iraanse parlementsleden hebben opgeroepen tot terughoudendheid, na de vermoedelijke aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman. 'Spanningen zouden voor alle landen momenteel de slechtste optie zijn', aldus parlementslid Gholamresa Hejdari zaterdag aan het nieuwsagentschap ILNA. 'Ook de Iraanse strategie zou terughoudendheid moeten zijn.'