Dat meldt het Russische persagentschap TASS op basis van gegevens van de brandweer. Er raakten ook zeker 43 mensen gewond.

Het vuur brak uit op de vierde verdieping van het centrum en zette een oppervlakte van 1600 vierkante meter in as. De precieze oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar de onderzoekers gaan uit van een defecte kabel.

Meer dan 500 manschappen werden ingezet om het vuur te bestrijden. De brandweer had meedere uren nodig om de brand onder controle te krijgen. De Russische rampenbestrijding vreest dat de dodental nog verder kan oplopen omdat nog 35 mensen vermist zijn. Ze sluit daarnaast niet uit dat er nog overlevenden kunnen worden gevonden. Onder de doden zijn ook veel kinderen. Zij bevonden zich op het moment van de brand in een speelhoek.

Russisch president Vladimir Poetin uitte zijn medeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden. Hij heeft speciaal uitgeruste manschappen vanuit Moskou naar Kemerovo gestuurd. De industriestad ligt in het Siberische Koezbassgebied en telt ruim 500.000 inwoners.

Volgens de BBC bevat het winkelcentrum behalve winkels ook een bioskoop en zelfs een dierentuin.