Amerikaanse minister van Defensie noemt gesprekken met taliban ‘bemoedigend’

Waarnemend Amerikaans minister van Defensie Patrick Shanahan en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. © AFP

Waarnemend Amerikaans minister van Defensie Patrick Shanahan heeft zich optimistisch getoond over de gesprekken tussen de Verenigde Staten en de radicaalislamitische taliban over de toekomst van Afghanistan.

De gesprekken zijn ‘bemoedigend’, aldus Shanahan maandag in de marge van een ontmoeting met Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Shanahan antwoordde ontkennend op de vraag van een journalist of hij de opdracht gekregen heeft om een terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan voor te bereiden.

Zaterdag was de jongste – minstens de vijfde – gespreksronde sinds juli tussen vertegenwoordigers van de taliban en de Amerikaanse regering afgelopen. Daarin ging het over een terugtrekking van de internationale troepen, een wapenstilstand, en de vraag of het land een veilige haven voor terroristen wordt. Beide kanten spreken over vooruitgang.

De gesprekken zouden ook moeten leiden tot directe gesprekken van de taliban met de Afghaanse regering. Toch kon Amerikaans delegatieleider Zalmay Khalilzad de taliban tot dusver nog niet overtuigen om met Kaboel rond de tafel te gaan. Khalilzad zei aan de New York Times dat de VS en de taliban het in principe eens geraakt zijn over het kader van een vredesakkoord. Daarin zouden de opstandelingen garanderen dat Afghanistan niet door internationaal actieve terreurgroepen gebruikt zal worden. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de Amerikaanse troepen volledig teruggetrokken worden en de taliban in ruil akkoord gaan met een wapenstilstand en gesprekken met de regering in Kaboel.

Partner Content