Amerikaanse vicepresident Pence bevestigt plannen voor troepenafbouw in Afghanistan

Vicepresident Mike Pence © Belga Image

De Verenigde Staten overwegen om troepen terug te trekken uit Afghanistan. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence officieel bevestigd in een interview op tv-zender Fox News.

De troepenafbouw werd twee weken geleden al aangekondigd in Amerikaanse media, maar dat voornemen was tot nu toe niet bevestigd door Washington.

Concrete informatie over de Amerikaanse plannen werd niet gegeven. ‘De president is dit momenteel aan het onderzoeken’, zo luidde het eerder beperkte antwoord.

Verschillende media hadden eind december geschreven dat Trump van plan is om zowat de helft van de 14.000 Amerikaanse soldaten in Afghanistan weg te halen. Die berichten hebben tot ongerustheid geleid in Afghanistan en bij de NAVO.

Trump had woensdag in de marge van een kabinetszitting in het Witte Huis andere landen al opgeroepen om een grotere militaire rol op te nemen in Afghanistan. ‘Pakistan ligt er. Zij zouden daar moeten vechten. Rusland ligt er ook, zij zouden daar moeten vechten’, verklaarde Trump. ‘Waarom zitten wij daar, 6.000 mijl weg van hier?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content