Boris Johnson: ‘Brexit zonder akkoord is net waar Britten voor kozen in referendum’

Boris Johnson © AFP

Het Britse Lagerhuis spreekt zich volgende week dinsdag 15 januari uit over het brexitakkoord tussen Europese en Britse onderhandelaars, meldt de openbare omroep BBC. Intussen doet de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson de ‘apocalyptische’ toekomstvisioenen over een brexit zonder akkoord af als flauwekul.

De stemming had eigenlijk in december al moeten plaatsvinden, maar de Britse premier Theresa May trok de staart toen op het allerlaatste moment in omdat de tekst duidelijk geen meerderheid zou krijgen. Zondag benadrukte ze al dat de stemming nu wél doorgaat zoals gepland.

Twijfels

Of het brexitakkoord volgende week wel een meerderheid van de 650 parlementsleden zal kunnen overtuigen, is nog maar de vraag. Inhoudelijk is sinds december niets veranderd aan de tekst, ook al omdat de Europese Unie niet bereid is tot extra toegevingen.

De Britse regering zou wel werken aan verdere ‘geruststellingen’ voor de Ierse grenskwestie. Het gaat dan vooral over de zogenaamde ‘backstop’. Dat vangnet bepaalt dat het Verenigd Koninkrijk en de EU een douane-unie zullen vormen als er na afloop van de overgangsperiode na de brexit eind 2020 geen nieuw handelsakkoord is, om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden.

Veel parlementsleden willen daar niet van weten, omdat ze vrezen dat de backstopregeling wel eens definitief zou kunnen worden.

Zonder akkoord

De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson doet intussen de ‘apocalyptische’ toekomstvisioenen die in zijn land uitgetekend worden als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder overeenkomst, af als flauwekul. Volgens Johnson is een brexit zonder een akkoord eigenlijk het resultaat dat het nauwst aansluit bij wat de Britten voor ogen stond, toen ze voor de brexit kozen in het EU-referendum van 2016.

De stellingname van Johnson maandag doorkruist de campagne van May om de pro-brexit en pro-EU-rebellen in haar Conservatieve partij te overtuigen om de brexit-deal die ze met de EU bereikt heeft, volgende week goed te keuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content