Brexit: Spanje dreigt echtscheidingsakkoord niet goed te keuren

Pedro Sanchez © BelgaImage

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft er mee gedreigd het ontwerpakkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie niet goed te keuren. De Spanjaarden eisen sterkere garanties dat ze rechtstreeks betrokken zullen blijven bij alle beslissingen over de toekomst van Gibraltar.

‘Als land kunnen we niet begrijpen dat wat er in de toekomst met Gibraltar zal gebeuren afhangt van een onderhandeling tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië’, zei Sanchez op een conferentie in Madrid.

Sanchez beklemtoonde dat de situatie van Gibraltar ‘gedefinieerd, onderhandeld en besloten’ moet worden in gesprekken tussen Spanje en Groot-Brittannië. Dat is volgens de socialistische regeringsleider ‘niet gegarandeerd in het terugtrekkingsakkoord, en ook niet in de politieke verklaring’ over de toekomstige relaties tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië.

‘Bijgevolg moet ik vandaag jammer genoeg zeggen dat een pro-Europese regering zoals die van Spanje zal stemmen tegen brexit, als er geen wijzigingen gebeuren’, stelde Sanchez.

Hij neemt zondag deel aan een Europese top in Brussel waar de staatshoofden en regeringsleiders het ontwerpakkoord moeten ondersteunen en de politieke verklaring over de toekomstige relaties moeten goedkeuren.

De Europese Commissie is ‘op de hoogte van de Spaanse bekommernissen’. ‘We werken eraan’, reageerde een woordvoerder. Hij wees op de richtsnoeren die de regeringsleiders in april 2017 goedkeurden met het oog op de brexit-onderhandelingen. Daarin staat dat er na de brexit geen akkoord tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië van toepassing mag worden in Gibraltar zonder dat Spanje en Groot-Brittannië daarover overeenstemming hebben bereikt.

Spanje wil echter dat zijn rechtstreekse rol zwart op wit wordt vastgelegd.

Gibraltar is een Britse enclave in het zuiden van Spanje. Het is amper zeven vierkante kilometer groot, maar er werken duizenden Spanjaarden en Madrid claimt nog steeds soevereniteit over de enclave. ‘Gibraltar behoort niet tot het Verenigd Koninkrijk. Het wordt erdoor vertegenwoordigd, maar het behoort er niet toe’, luidde het dinsdag bij Sanchez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content