‘EU slaagt er niet in menswaardige opvang te bieden voor vluchtelingen Griekse eilanden’

Archiefbeeld van een kamp voor vluchtelingen en migranten in Moria, op het Griekse eiland Lesbos. © Reuters

Artsen Zonder Grenzen roept Europese leiders op een einde te maken aan het schadelijke beleid dat vluchtelingen en migranten vasthoudt in de “hotspots” op de Griekse eilanden.

Alle kwetsbare mensen, vooral de kinderen, moeten onmiddellijk worden geëvacueerd naar een geschikte verblijfplaats op het Griekse vasteland of elders in de Europese Unie, klinkt het maandag, op de derde verjaardag van de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije.

‘Griekenland is een stortplaats geworden voor de mensen die de Europese Unie niet heeft kunnen beschermen’, zegt Emmanuel Goué, landcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Griekenland. ‘Wat initieel een noodoplossing was voor vluchtelingen, heeft nu plaats gemaakt voor een onvergeeflijk menselijk lijden op de Griekse eilanden en op het vasteland. De EU en de Griekse autoriteiten blijven kwetsbare mensen beroven van hun waardigheid en gezondheid, schijnbaar in een poging om de komst van anderen af te raden. Dit beleid is wreed, onmenselijk en cynisch, en er moet een einde aan komen.’

Ongeveer 12.000 mensen zitten door de overeenkomst tussen de EU en Turkije gevangen in erbarmelijke omstandigheden op de vijf ‘hotspots’, aldus AZG. ‘Na drie jaar zijn de EU en de Griekse regering er nog steeds niet in geslaagd om waardige en humane levensomstandigheden en goede medische zorg te bieden aan degenen die vastzitten op de Griekse eilanden’, aldus Vasilis Stravaridis, algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen Griekenland.

Op het Griekse vasteland wonen daarenboven duizenden migranten, die na de toepassing van de EU-Turkijedeal tussen de EU en Turkije zijn aangekomen, in kampen of in tijdelijke accommodatie van de Verenigde Naties of ngo’s, terwijl anderen in kraakpanden leven of op straat slapen, in ruwe omstandigheden.

Sinds begin 2019 zijn er meer dan 5.000 mensen aangekomen in Griekenland, vooral uit landen als Afghanistan, Syrië, Irak en de Democratische Republiek Congo, waar oorlog en conflicten woeden. Meer dan de helft zijn vrouwen en kinderen. ‘Dit toont aan dat de ontradende aanpak van de EU voor het beheer van migratiestromen er niet in is geslaagd om alternatieve wegen naar veiligheid te creëren voor degenen die gedwongen zijn te vluchten’, besluit AZG.

De vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije voorziet dat de EU alle migranten, die illegaal via Turkije naar Griekenland reizen en geen asiel krijgen, terug kan sturen. In afwachting daarvan worden ze opgevangen in de zogenaamde ‘hotspots’ op de Griekse eilanden.

Partner Content