Italië en Malta laten reddingsschip met 11 migranten niet binnen

Aquarius 2 © Belga Image

Het reddingschip Aquarius 2, dat beheerd wordt door de ngo’s SOS Mediterranee en Artsen Zonder Grenzen (AZG), krijgt zowel van Italië als van Malta geen toestemming om aan te meren, nadat het 11 migranten voor de Libische kust had opgepikt van hun ronddobberende boot.

De bemanning van de Aquarius 2 weigerde de migranten terug te brengen naar Libië, omdat dit land door de Verenigde Naties niet als een veilig land voor asielzoekers wordt beschouwd.

De autoriteiten van Libië lieten de Aquarius 2 weten dat ze maar elders hun heil moesten gaan zoeken, maar zowel Italië als Malta weigerden het reddingsschip toegang te verlenen tot hun grondgebied.

Volgens Mathilde Auvillan, woordvoerster van SOS Mediterranee, blijft het schip in internationale wateren voor de kust van Libië rondvaren, op de uitkijk naar andere boten met migranten.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini liet donderdag weten dat de Aquarius zeker niet in een Italiaanse haven zal kunnen aanmeren.

Conflict

Salvini heeft er sinds zijn aantreden begin juni een prioriteit van gemaakt om ngo-reddingsschepen de toegang te ontzeggen tot het Italiaanse grondgebied. Volgens hem zou het toelaten van de schepen alleen maar meer illegale oversteken aanmoedigen en zouden alleen de netwerken van mensensmokkelaars ermee geholpen worden.

De ngo’s van hun kant zeggen dat ze handelen uit humanitaire overwegingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content