Meer dan 700 Rwandese oud-strijders overgebracht van Congo naar Rwanda

Paul Kagame © Belga Image

De voorbije dagen zijn meer dan 700 Rwandese oud-strijders, met hun familie, teruggekeerd naar Rwanda. Ze verbleven de voorbije jaren in vluchtelingenkampen in het oosten van Congo, en ‘in de nabije toekomst’ moeten er nog meer dan 800 anderen volgen.

Dat heeft de regering in Kigali vrijdag gemeld. De mededeling vermeldt niet expliciet dat het om strijders gaat van de Forces démocratiques de Libération du Rwanda (FDLR), een Hutu-rebellie die ook leden telt die deelnamen aan de genocide van 1994.

In het ‘demobilisatie- en reïntegratiecentrum’ in Mutobo, in het westen van Rwanda, kregen zij pakketten die hen moeten helpen om zich weer in Rwanda te vestigen. Ze moesten er ook een medisch onderzoek ondergaan. Hun kinderen krijgen de nodige vaccinaties en zwangere vrouwen ontvangen ‘alle prenatale zorgen’.

De terugkeer van deze vluchtelingen volgt op een beslissing die de staatshoofden van de regio vorig jaar namen.

Een speciaal opgerichte Rwandese commissie organiseerde al de reïntegratie van meer dan 10.000 oud-strijders, en ‘blijft de overblijvende oud-strijders ook sensibiliserne om vrijwillig naar Rwanda terug te keren’, aldus het persbericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content