Reynders blij dat verkiezingen in Congo doorgaan, maar maakt zich zorgen over het verloop ervan

Verkiezingen in Congo © AFP

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is tevreden dat de verkiezingen in Congo eindelijk effectief hebben plaatsgevonden, maar hij maakt zich wel zorgen over het verloop omdat waarnemers ter plaatse heel wat onregelmatigheden hebben gemeld.

De waarnemers van de Cenco, de Congolese bisschoppenconferentie, maken in een eerste balans melding over onregelmatigheden in 19 procent van de stembureaus.

Zondagochtend kreeg hoofdstad Kinshasa nog een zware storm te verwerken, waardoor vele straten blank staan en de kiezers moeilijker hun weg vinden naar de stembureaus.

Uittredend president Joseph Kabila en zijn ‘dauphin’ Emmanuel Ramazani waren wel al vroeg van de partij. ‘Ik roep de bevolking op de regen te trotseren en te komen stemmen’, zei Kabila. Ramazani liet weten dat hij denkt dat de overwinning aan zijn kant is.

Ook oppositiekandidaat Martin Fayulu, die in hetzelfde stembureau moest stemmen, is al zeker van de overwinning. ‘Vandaag gaan we de ellende en het dictatorschap van Kabila beëindigen.’

Felix Tshisekedi, de andere kanshebber onder de oppositiekandidaten, stemt later op de dag elders in Kinshasa.

Vier doden in kiesbureau Zuid-Kivu

In het oosten van Congo zijn zondag vier mensen gedood in een kiesbureau. Dat zegt Vital Kamerhe, de campagnedirecteur van presidentskandidaat Félix Tshisekedi.

In Walungu, in de provincie Zuid-Kivu, zou een politieagent zijn wapen hebben gebruikt nadat kiezers protesteerden tegen en aanwezige man van de kiescommissie. Hij zou kiezers hebben aangezet om voor Ramazani Shadary te stemmen. De agent die schoot zou op zijn beurt met stenen zijn gedood door de menigte.

Lege batterijen

Vanop verschillende plaatsen worden problemen gemeld met de kiezerslijsten, waarop de geregistreerde kiezers hun naam moeten vinden. Daarnaast zijn hier en daar ook problemen met de batterijen van de stemcomputers, die op verschillende plaatsen al leeg zijn. Sommige stemcomputers zijn ook niet aan de praat te krijgen, wordt op Twitter gemeld.

Los daarvan zijn er ook geruchten over intimidatie van kiezers of waarnemers door het leger, en over het omkopen van kiezers. En zelfs als alles werkt, staan er lange wachtrijen omdat het gebruik van de stemcomputer niet voor iedereen even evident is.

De Cenco kreeg om 8.30 uur, 2,5 uur na het openen van de stembureaus, al 4.857 verslagen binnen van haar waarnemers over het hele land. 918 van die verslagen, of 19 pct, maakten melding van incidenten. Meer details hierover belooft de Cenco later op de dag.

Reynders maakt zich zorgen

‘Het positieve is dat de verkiezingen plaatsvinden’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Reynders. De verkiezingen zouden aanvankelijk in 2016 doorgaan, maar werden uitgesteld tot 2017 en later tot eind 2018, waar uiteindelijk ook nog een week uitstel kwam.

In enkele steden waar de oppositie sterk staat, volgen de verkiezingen pas in maart, officieel vanwege de ebola-epidemie en het geweld daar.

Reynders zegt dat het blijkbaar chaotische verloop van de verkiezingen ‘onder de volledige verantwoordelijkheid van de Congolese overheid’ vallen. Hij wijst erop dat de Congolese regering alle hulp van buitenaf voor de organisatie van de verkiezingen geweigerd heeft.

Volgens de Belgische buitenlandminster moeten de Congolezen zelf uitmaken of de verkiezingen als correct en geloofwaardig kunnen worden beschouwd. Hij wijst wel op het belang van de duizenden verkiezingswaarnemers die de katholieke kerk in Congo heeft aangeduid. Het Congolese regime heeft waarnemers uit Europa of Amerika geweigerd.

De voorbije weken, in aanloop naar de verkiezingen, liepen de gemoederen in Congo al hoog op. Bij geweld in de marge van de campagne vielen, doorheen het hele land, zeker tien doden.

De eerste voorlopige resultaten worden op 6 januari verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content