Rusland klaagt over inmenging bij verkiezing Interpol-voorzitter: ‘Amerikanen doen dit altijd’

Een Venezolaanse migrante geeft haar vingerafdruk bij het kantoor van Interpol in Lima, Peru, 21 augustus 2018. © Reuters

De Russische nederlaag bij de verkiezing van een nieuwe voorzitter van de internationale politie-organisatie Interpol, is een gevolg van de ‘felle druk’ die onder meer door de Verenigde Staten werd uitgeoefend tegen de Russische kandidaat. Dat klaagt het Kremlin woensdag aan.

De Zuid-Koreaan Kim Jong-yang werd woensdag voor een periode van twee jaar verkozen tot de voorzitter van Interpol. Kim, die gesteund werd door de Verenigde Staten (VS) en door verschillende Westerse landen, werd verkozen boven de Russische kandidaat Alexandre Prokoptsjoek. De Zuid-Koreaan was begin oktober al waarnemend voorzitter geworden, na de verdwijning van de vorige voorzitter, Meng Hongwei.

Rusland is in het verleden zelf al herhaaldelijk beschuldigd van inmenging bij buitenlandse verkiezingen.

In een reactie op de nederlaag klaagt Rusland het verloop van de verkiezingen aan. ‘Het is uiteraard jammer dat onze kandidaat het niet gehaald heeft’, zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. ‘Maar langs de andere kant, als je op een onpartijdige manier kijkt naar de verklaringen van een reeks landen aan de vooravond van de verkiezingen, dan is het overduidelijk dat er felle druk werd uitgeoefend.’

Onder meer Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, had zijn ‘stevige steun’ uitgesproken voor de Zuid-Koreaanse kandidaat.

Ook het Russische parlementslid Leonid Slutsky, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in de Staatsdoema (lagerhuis), klaagt aan dat ’tegenstanders van Rusland hun invloed lieten gelden’. Vladimir Dzjabarov, de vicevoorzitter van diezelfde commissie in de Federatieraad (hogerhuis) beschuldigt Washington ervan zich rechtstreeks in de verkiezingen te hebben gemengd. ‘De Amerikanen doen dit altijd, overal, op elk niveau, in elk land en in elke internationale organisatie’, zo zegt hij.

Rusland is in het verleden zelf al herhaaldelijk beschuldigd van inmenging bij buitenlandse verkiezingen, onder meer bij de voorbije presidentsverkiezingen in de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content