Lawrence sprak in een communiqué haar 'droefheid' en 'schaamte' uit omtrent het gedrag van medewerkers in Tsjaad en Haïti.

Tevens zei ze daarvoor 'de volledige verantwoordelijkheid op te nemen'. De opgestapte topvrouw zei dat ongepast gedrag van de in Tsjaad dienstdoende directeur en zijn ploeg 'gesignaleerd' was vooraleer hij naar Haïti trok. 'Wij hebben niet op een adequate manier gereageerd', aldus Lawrence.

Geldkraan dicht

De Europese Commissie roept ondertussen de leidinggevenden van Oxfam op het matje en vraag hen om 'totale duidelijkheid' te verschaffen over de verhalen rond feestjes met prostituees tijdens reddingsoperaties in Haïti en Tsjaad. Anders gaat de geldkraan dicht, waarschuwde een woordvoerster van de commissie maandag.

Verschillende hooggeplaatste Oxfam-medewerkers liggen onder vuur omdat ze in Haïti, dat helemaal in verval was na de aardbeving van 2010, seksfeestjes met prostituees hadden georganiseerd. Ook over Oxfam-personeel in Tsjaad doken gelijkaardige verhalen op. De Europese Commissie - een belangrijke donor voor de ngo - eist nu duidelijkheid.

'We verwachten dringend een duidelijke en volledig transparante uitleg van de organisatie', zei een woordvoerster maandag. 'We zijn bereid om de financiering voor organisaties die de ethische regels niet respecteren, stop te zetten. De Europese commissie verwacht van haar partners respect voor de ethische normen en er is zero-tolerance voor beschuldigingen van misbruik gepleegd door organisaties die we financieren', waarschuwde ze.

Oxfam Groot-Brittannië kreeg in 2011, het jaar waarin de feiten zich afspeelden, 1,7 miljoen euro van Europa. De hoofdzetel in het Verenigd Koninkrijk zegt dat er in 2011 al meteen een intern onderzoek is gestart. Vier medewerkers zijn daarna ontslagen, drie anderen namen zelf ontslag.