‘Turkije gaat Koerdische strijders in Syrië beschermen’

Een Koerdisch lid van de YPG wandelt voorbij een winkel in de Syrische stad Qamishli. © Reuters

Dat is tenminste wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt. Pompeo brengt een bezoek aan de regio, na de plotse beslissing van president Donald Trump om Amerikaanse troepen uit de regio terug te trekken.

Pompeo zei dat het de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zelf was die de belofte deed. Erdogan had met Trump gepraat kort voor die op 19 september zou aankondigen dat IS verslagen is en dat hij de ongeveer tweeduizend Amerikaanse soldaten uit Syrië zou terugtrekken.

‘President Erdogan engageerde zich bij president Trump’, zei Pompeo aan tv-zender CNBC. ‘De Turksen zullen na ons vertrek blijven doorgaan met de campagne tegen IS, en ze zullen ervoor zorgen dat de jongens met wie we hebben gestreden, die ons geholpen hebben met onze campagne tegen IS, beschermd worden.’

Erdogan heeft in het verleden meermaals de Koerdische troepen bedreigd die door Washington gesteund werden in de strijd tegen terreurgroep IS. De Koerdische strijders in Syrië zijn bezorgd dat ze na de Amerikaanse terugtrekking geviseerd zullen worden door Turkije.

Erdogan noemt Boltons uitspraken over Koerdische milities ‘zeer ernstige fout’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag zware kritiek geuit op uitspraken van John Bolton, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij had de verdediging opgenomen van Washingtons Koerdische partners in Syrië, maar Ankara beschouwt hen als terroristen. Daarmee wordt nog maar eens duidelijk dat de door Trump aangekondigde terugtrekking van de Amerikanen uit Syrië verre van gesmeerd verloopt – Bolton had gezegd dat die terugtrekking er enkel komt als er ook garanties zijn voor de veiligheid van de Koerdische partners.

De uitspraken die Bolton zondag in Israël deed, “zijn voor ons onaanvaardbaar en onmogelijk te verteren”, aldus Erdogan dinsdag tijdens een toespraak voor het Turkse parlement. De Turkse president had het over een “heel ernstige fout” van Bolton. Hij kondigde aan dat Turkije nooit zal instemmen met een compromis dat Koerdische rebellen zal beschermen. “Deze mensen zijn terroristen, maar sommigen zeggen ‘raak hen niet aan, het zijn Koerden'”, aldus Erdogan. “Ze kunnen ook Turks, Turkmeens of Arabisch zijn. Van waar ze ook komen, het zijn terroristen en dus zullen we het nodige doen.”

Bolton is dinsdag in Istanboel om de Turken warm te maken voor de Amerikaanse plannen in Syrië. Hij had in de voormiddag al een ontmoeting met hooggeplaatste Turkse functionarissen, zoals Erdogans woordvoerder en veiligheidsadviseur Ibrahim Kalin.

Die ontmoeting duurde meer dan twee uur, maar over de inhoud lekte nog niets uit. Of er nog andere ontmoetingen gepland staan, is voorlopig niet duidelijk. De Verenigde Staten leveren militaire steun aan de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), in hun strijd tegen terreurmilitie IS, maar Turkije beschouwt deze YPG al jarenlang als een terreurorganisatie.

Bovendien dreigt Ankara al weken met een offensief op de stellingen van YPG ten oosten van de Eufraat. Erdogan herhaalde dinsdag dat dreigement. Vanuit Parijs pleitte de Franse president Emmanuel Macron er bij Trump voor te zorgen voor “de veiligheid van al onze partners”, als de Amerikaanse troepen zich uit Syrië zullen terugtrekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content