Waarnemers sturen ultieme waarschuwing naar Congolese kiescommissie

Stemmen tellen van 75.000 bureaus is geen sinecure. Toch laat de officiële uitslag wel erg lang op zich wachten. © BelgaImage

Drie organisaties die als waarnemer hebben toegezien op het verloop van de verkiezingen in Congo, hebben woensdagavond een nieuwe waarschuwing uitgestuurd naar de kiescommissie (Ceni). ‘Enkel de resultaten die uit de stembus zijn gekomen’ mogen gepubliceerd worden, zo luidt het in een gezamenlijke mededeling, enkele uren voordat Ceni de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen zal bekendmaken.

De waarschuwing werd de wereld ingestuurd door de Congolese bisschoppenconferentie Cenco, de protestantse ECC en de ngo Symocel. Zij waren met tienduizenden waarnemers aanwezig bij de presidentsverkiezingen die op 30 december plaatsvonden in Congo. ‘Het land wacht op feest bij de bekendmaking van de verkozen president, niet op bedroefdheid en nog minder op geweld’, zo vermelden de drie organisaties. Voorts vragen de organisaties aan de onderscheiden kandidaten ook om hun aanhangers niet aan te zetten tot geweld en om bij een betwisting ‘zijn toevlucht te nemen tot gerechtelijke middelen’.

De Congolese kiescommissie (Ceni) heeft woensdag aangekondigd dat de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen om 23.00 uur worden bekendgemaakt. Oorspronkelijk had de kiescommissie zondag 6 januari vooropgesteld voor de publicatie van de voorlopige uitslag. De presidentsverkiezing van 30 december moet de opvolger aanwijzen van president Joseph Kabila, die geen kandidaat meer kon zijn voor een nieuwe ambtstermijn. Drie kandidaten deden een gooi naar het presidentschap: ex-minister van Binnenlandse Zaken Emmanuel Ramazani Shadary, die de steun heeft van Kabila, en de opposanten Martin Fayulu en Félix Tshisekedi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content