Trends

Janssen Pharmaceutica krijgt miljardenboete in VS

Janssen Pharmaceutica, dochter van Johnson & Johnson, is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een boete van 8 miljard dollar. Een volksjury in Philadelphia oordeelde dat het filiaal het effect van het anti-psychotische geneesmiddel Risperdal op borstgroei bij jongens heeft verzwegen. He gaat om een recordboete dit jaar opgelegd door een Amerikaanse volksjury. Johnson & Johnson gaat in beroep en noemt de straf 'overdreven' en 'ongegrond'.

Nobelprijs voor Natuurkunde voor onderzoek naar exoplaneten

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Canadees-Amerikaan James Peebles (84) enerzijds en de Zwitsers Michel Mayor (77) en Didier Queloz (53) anderzijds. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen dinsdag in Stockholm bekendgemaakt.

Nobelprijs Geneeskunde gaat naar twee Amerikanen en Brit

De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikaanse wetenschappers William Kaelin (USA) en Gregg Semenza, en de Brit Peter Ratcliffe voor hun ontdekking van moleculaire mechanismen waarmee cellen het zuurstofgehalte waarnemen en zich daaraan aanpassen.

Klimaatkennis van leerlingen vertoont gaten

Jongeren brossen voor het klimaat, maar bij velen zitten er flinke gaten in die klimaatkennis. Dat toont een enquête bij ruim 3.000 scholieren. 87% begrijpt niet waardoor de opwarming wordt veroorzaakt, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.