Gelukkige mensen hebben mooiere dromen

© iStock

Gelukkige mensen hebben gelukzaliger dromen dan minder gelukkige.

Het is de droom van elke student: slapend leren. Maar die droom wordt aan diggelen geslagen door een studie in Scientific Reports, gebaseerd op metingen van de hersenactiviteit tijdens het slapen. Neurowetenschapper Philippe Peigneux van de ULB en zijn collega’s tonen aan dat onze hersenen in staat zijn geluiden te capteren tijdens de slaap, zelfs even efficiënt als wanneer we wakker zijn. Maar ze zijn niet in staat die geluiden op een logische manier te interpreteren en op te slaan. Tijdens je slaap luisteren naar iemand die een college geeft, helpt je dus geen millimeter vooruit.

Over dromen gesproken: een ander onderzoek uit Scientific Reports illustreert dat mensen die met een gerust gemoed gaan slapen mooiere dromen hebben dan onrustige geesten. De vaststelling draagt bij tot het inzicht dat de inhoud van je dromen iets kan zeggen over je gemoedstoestand. Er was nog niet veel onderzoek gedaan naar dromen van emotioneel stabiele personen, maar nu is het duidelijk: gelukkiger mensen hebben gelukzaliger dromen. De auteurs van de studie besloten dat gelukkiger mensen een hogere controle over hun emoties hebben dan minder gelukkige.

De studie leunde wel nogal sterk op enquêtes van de proefpersonen over hun geluksgevoel en dagboeken die ze zelf over hun dromen bijhielden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content