‘Nederlands is inefficiënt, vol grammaticale overbodigheden’

Taal © Istock
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘Onze Nederlandse taal is inefficiënt en omvat tal van grammaticale overbodigheden.’ Tot die bevinding kwam taalwetenschapper Sterre Leufkens.

Het Nederlands heeft tal van grammaticale overbodigheden. Tot die vaststelling kwam Sterre Leufkens, taalwetenschapper aan de universiteit van Amsterdam, schrijft De Standaard. Leufkens nam voor haar doctoraatsthesis 22 talen onder de loep en bekeek de grammaticale overbodige elementen.

‘Nederlands bleek de minst efficiënte taal’, klinkt het. ‘Grammaticaal gezien bevat onze taal de meeste elementen die eigenlijk overbodig zijn.’ Leufkens haalt als voorbeeld regenen aan. ‘Eigenlijk valt regen uit de lucht, in het Nederlands – het regent- heeft die het geen functie.’

Turkssprekende worstelen met Nederlandse lidwoorden

‘Daarom is het Nederlands, een non-transparante taal, moeilijker om aan te leren. Omdat sommige woorden in bepaalde constructies geen betekenis hebben, moet je ze uit het hoofd leren’, legt Leufkens uit in de krant.

De betekenisverschillen tussen de lidwoorden het en de zijn verwaarloosbaar. ‘Als je voor het vierde levensjaar niet in contact bent gekomen met die verschillen, wordt het zo goed als onmogelijk om het nog perfect onder te knie te krijgen. Daarom zal iemand die in het Turks is opgegroeid zijn hele leven worsten met de lidwoorden als hij of zij Nederlands praat. Want in het Turks bestaat die grammaticale nuance niet’, aldus Leufkens.

Nuances verdwijnen door taalcontact

In de toekomst ziet Leufkens die nuance langzaam verdwijnen door taalcontact. ‘Als een grote groep personen dezelfde nieuwe taal gaat spreken, treden er namelijk grammaticale vereenvoudigen op. Denk hierbij voorbeeld aan wat in Zuid-Afrika gebeurde ten tijde van de kolonisatie. Nederlands kwam in contact met andere talen en de en het werden vervangen door één variant: die.

In het onderzoek was Nederlands de enige opgenomen Indo-Europese taal. Onder meer Frans, Duits en Engels werden niet onderzocht. Japans en Turks kwamen wel aan bod.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content